Slooplijst

Algemeen

De gemeente wil erfeigenaren de mogelijkheid bieden om hun erf te ontwikkelen en biedt daarvoor volop kansen. Om ontwikkelingen mogelijk te maken heeft de gemeenteraad het beleid ‘’Buitengebied met kwaliteit’’ vastgesteld. Dit beleid biedt erfeigenaren onder andere de mogelijkheid om nieuwe functies te ontwikkelen in het buitengebied.

Het beleid gaat bij nieuwe ontwikkelingen vaak uit van een sloopcompensatie. Dit houdt in dat er iets kan worden gebouwd als er ergens anders een stal of schuur (landschapsontsierende bebouwing) wordt gesloopt. Als iemand bijvoorbeeld een woning in het buitengebied wil bouwen, een woning wil uitbreiden, een nieuw bijgebouw wil realiseren of een bestaand niet-agrarisch bedrijf wil uitbreiden dan wordt er gevraagd om een sloopcompensatie.

Aan de ene kant zijn er dus erfeigenaren die niets met hun stallen doen en deze toch kwijt willen en aan de andere kant zijn er erfeigenaren en bedrijven die willen ontwikkelen. Om vraag en aanbod van sloopmeters bij elkaar te brengen heeft de gemeente een slooplijst. Dit is een openbare lijst met uw adres, contactgegevens en de oppervlakte van de te slopen bebouwing op uw erf.

Op deze manier kan eenvoudig contact worden gelegd tussen u en degene die landschapsontsierende bebouwing zoekt ten behoeve van een ontwikkeling in het buitengebied. U kunt uw landschapsontsierende bebouwing hiermee makkelijk aanbieden en verkopen aan een andere partij.

Hoe werkt het

Als u uw landschapsontsierende bebouwing wilt voorstellen voor de slooplijst dan kunt u zich melden bij de gemeente. Dit kan online via het digitale formulier. Meldt u zich aan voor iemand anders of namens een bedrijf? Dan dient u een machtiging van de erfeigenaar mee te sturen. Bij de aanvraag stuurt u een situatietekening met daarop de oppervlakte van alle bebouwing mee.

Wij verzoeken u om aan te geven welke gebouwen u wilt slopen. Deze gebouwen komen dan op de slooplijst te staan. Let op, alleen landschapsontsierende gebouwen komen in aanmerking voor de slooplijst. Het toevoegen van foto’s is daarom wenselijk voor de beoordeling.

Op het digitale formulier kunt u aangeven welke contactgegevens op de openbare lijst komen te staan zodat geïnteresseerden contact met u kunnen opnemen. Dit kan bijvoorbeeld een telefoonnummer, een emailadres of een gemachtigde zijn. De gemeente deelt de lijst alleen aan partijen met een duidelijke ontwikkeling waarvoor een sloopcompensatie verplicht is.  

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt met een andere partij over het overnemen en inzetten van uw sloopmeters dan worden deze in één plan/principeverzoek aan de gemeente gestuurd.

Beoordeling aanvraag

Wij controleren de door u aangeleverde tekening met daarop de te slopen- en te behouden gebouwen. Er wordt gekeken of de bebouwing die u wilt slopen landschapsontsierend is en of deze met een vergunning is gebouwd. Karakteristieke en/of beeldbepalende gebouwen en gebouwen die zonder vergunning zijn gebouwd komen namelijk niet in aanmerking voor de slooplijst. Bij het berekenen van de oppervlakte van de gebouwen gaan we uit van de bij ons bekende gegevens uit de bouw- en milieuvergunningen, de BAG-gegevens (basisadministratie adressen en gebouwen) en WOZ (waardering onroerende zaken). Na beoordeling van uw aanvraag krijgt u een schriftelijke bevestiging en plaatsen wij uw locatie op de openbare slooplijst.

Klik hier voor de slooplijst van de gemeente Dinkelland & Tubbergen.

Voorwaarden

Om gebruik te kunnen maken voor deze regeling moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn hieronder benoemd. Voor de overige voorwaarden verwijzen wij u naar het beleid ‘’Buitengebied met kwaliteit’’. Daar worden naast een aantal algemene voorwaarden ook voor iedere ontwikkeling afzonderlijke voorwaarden benoemd.

  • Alleen landschapsontsierende gebouwen komen in aanmerking voor de slooplijst.
  • Al gesloopte gebouwen of gebouwen die eerder al zijn ingebracht in een sloopregeling kunnen niet worden ingebracht.
  • Zodra uw sloopmeters worden gebruikt in een ontwikkeling wordt voor uw erf/locatie het bestemmingsplan gewijzigd zodat het na de sloop niet meer mogelijk is om nieuwe schuren te bouwen. De nieuwe bestemming is altijd in overleg met u als eigenaar.
  • Er wordt een landschapsplan aangeleverd waarin voorstellen worden gedaan voor het landschappelijk inpassen van uw erf en het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.
  • De ontwikkeling mag niet leiden tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat en omliggende bedrijven mogen niet in hun bedrijfsvoering worde belemmerd.
  • Verleende vergunningen waar nog geen gebruik van is gemaakt worden onherroepelijk ingetrokken.
     

Interesse of hulp nodig?

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van sloopmeters? Of wilt u meer weten over de (bouw) mogelijkheden die u heeft als gevolg van sloop? Neem dan contact op met Björn Weustink of Bas Prins via 0541-854 100 of stuur een e-mail naar slooplijst@noaberkracht.nl. Wij komen graag bij u langs om de situatie te beoordelen en mee te denken over de mogelijkheden.